Followers

Wednesday, June 16, 2010


KEHIDUPAN YANG PARAH...DIKOTA KUALA LUMPUR

A lot of people complain about how they have to spend a lot of money now days. Everything is expensive even now, if we go to the small shop we have to pay more. To shopping at hype market at least we have to spend RM100 to RM 200 to get things that we want to buy but still it’s not really complete. Remember last 2 years when I go to hype market and spend a least RM 200 I will get all the things that I want and it for 1 month, but now u can’t get all the things at one time unless u have to spend more then RM300. If we used to eat at the ‘gerai’ not only want to enjoy the food but for affordable prices but now the prices all most the same like we eat at a fine dining restaurant.
I went to one of quite famous gerai “Nasi Lemak” at Wangsa Maju area. My friend said the “Fried Chicken” is nice. I when there and have a same order we took a :Nasi Lemak” and “Fried Chicken” and the chicken is not so big juz a medium size and me and two other friend drinks plain water only one of my friend have lime jus. And end up we have to pay RM 28 plus one jus lime that cost RM 2.00 just for eating “Nasi Lemak”, actually it nothing special juz only the crispy “Fried Chicken”. So when we calculate for one ‘Nasi Lemak’ it cause us RM 7.00 it same as you eat “Nasi Lemak” at hotel cafe or exclusive restaurant.
Same goes with mamak stall they always charge us quite expensive but we still like’s to go there...maybe the Teh Tarik or the Carry is different. But still i think living in Kuala Lumpur is a big challenge because we have to work harder, take overtime almost everyday and divide the salary to meet the daily needs, but still its not enough. Especially when we have a big family to support. That why living in Kuala Lumpur both husband and wife have to work if we only depends on husband....every month we will suffer.
Bila membaca The Star isu tentang kehidupan di kota metropolitan Kuala Lumpur yang mana ramai mengadu tentang segala harga barang kini naik mendadak dan untuk menampung perbelanjaan kini amatlah parahnya. Kalau nak harap gaji setakat 1,500 or 2,000 alamatnya tak cukup nak sampai ke hujung bulan. Mana nak kira Sewa Rumah, Bil, Belanja anak sekolah, Tadika, Pengasuh, Barang dapur, Tambang kerja, Belanja makan dan lain2. Rasanya memang belum sampai gaji lagi duit dah habis. Jadi untuk menampung keperluan ramailah yg mengambil overtime atau kerja part time. Pernah saya terlihat iklan diakbar menawarkan kerja dengan gaji yang tak tau le zaman perang jepun kot...RM 650 rasa2nya nak makan apa dgn gaji macam tuh...agak2 le Boss nak offer gaji. Pun begitu ada juga org yang berebut-rebut untuk mendapatkan kerja walaupun gaji diberi memang tak masuk akal.
Ada juga syarikat2 yang mengambil kesempatan dengan membayar gaji lambat. Lambat yang dimaksudkan bukan tunggu hingga benar2 hujung bulan atau paling lewat 1 atau 5 haribulan tapi ada yang lewatnya sehingga 10 atau 15 haribulan dgn alasan projek tak masuk...payment dari client lambat or macam lagi tapi ada juga syarikat yang membayar gaji separuh2 hinggalah kehujung bulan. So macam mana agaknya bila dibayar gaji separuh2 semua benda tak boleh buat.
Sedih rasanya bila kita berkerja penat lelah tetapi semuanya harus berjimat cermat sehinggalah bab makan pun hanya untuk alas perut bukan dapat menikmati makanan yang lazat dan enak. Kalau dapat pun hanya sebulan sekali. Kalau dulu rasa nak masak udang galah, ketam or ikan tenggiri or bawal or siakap terus pergi ke pasar raya tanpa berfkir panjang tetapi sekarang kalau ingin menikmati semua itu kena fikir dua tiga kali sbb mahalnya sendiri mau ingat. Belum dicampur beli bahan-bahan untuk memasak jadi sekarang nie warga kota hanya makan yang ringkas saja janji perut kenyang. Kalau ada pun yang dapat makan enak2 orang2 yang bergaji lebih dari RM 5,000 or orang2 koporat tapi kalau setakat rakyat biasa yang bergaji biasa susah jangan mimpi nak menikmati makan mewah atau boleh bershopping apa saja yang mahu. Kawan saya pernah berkata kalau nak pergi shopping baju baru or beg or kasut or make-up kena simpan duit 2 or 3 bulan baru boleh pergi shopping kalau nak merasa tiap-tiap bulan maknanya budget terus lari...itu pun shopping tunggu ada promosi “Sales”. Jadi bagi mereka yang bergaji sederhana sepanjang umurlah memakai baju “Sales” kalau setakat nak window shopping di KLCC or Parvillion or Mid Valley or The Curve tu boleh le tapi juz menjamu mata...sbb akhirnya kita cari yg mana ada promotion.
Rasakan Kehidupan di Malaysia seperti ada satu kasta...yg kaya memang lah amat kaya dan yang miskin teramatlah susah....jangan sampai Negara kita sudah tidak ada level “Sederhana”. Bagi Rakyat Malaysia khususnya di Kuala Lumpur sentiasa lah berkerja keras untuk member kehidupan yang selesa untuk keluarga...Bagi Boss yang mengerah tenaga pekerja2 Mu biarlah ada rasa prihatin kerana tanpa pekerja tidak mungkin Boss2 semua boleh hidup senang. Jadi kenalah fikirkan juga kebajikan pekerja agar kualiti pekerja akan meningkat. Lebih baik pekerja berkerja kerana ikhlas dan amanah dari pekerja hanya untuk duit dan tanpa rasa tanggungjawab.

2 comments:

Jijahh @ f.k said...

betol betoll...

chekna said...

hmmm... ada betulnya jugak... kos hidup makin lama makin tinggi, tp gaji kite camtu la jugak...